COLUMN JAN BOSKAMPBEWEGENDE MUREN

België is in lockdown door het coronavirus, dus dat betekent dat ook ik op dit moment aan huis gekluisterd zit. Ik ben al een paar dagen niet buiten geweest. Soms als ik naar de muren kijk, lijkt het wel alsof die beginnen te bewegen. Het enige voordeel is dat ik net een pakket van tachtig dvd’s over de Tweede Wereldoorlog binnen heb gekregen. Daar kijk ik er elke dag drie van, dus voorlopig ben ik even zoet.

De huidige situatie laat maar weer eens zien dat er veel belangrijkere zaken in het leven zijn dan voetbal. Natuurlijk baal ik er wel van dat alles stilligt, zeker omdat ik als supporter alleen maar aan het genieten was van hoe het de laatste tijd ging. Van helemaal niks, zijn we onder Dick Advocaat alleen maar naar boven gegaan. De resultaten waren fantastisch, al kon het voetbal bij fases nog veel beter. Je zag spelers ook stappen maken. Steven Berghuis speelde geweldig, maar je zag bijvoorbeeld ook Leroy Fer steeds belangrijker worden voor de ploeg. Hij heeft het vermogen om andere spelers mee te trekken. Dat is leuk om te zien.

‘De huidige situatie laat maar weer eens zien dat er veel belangrijkere zaken zijn dan voetbal’


Los van wat de komende maanden nog gaan brengen, ben ik ook heel benieuwd naar wat er volgend seizoen gaat gebeuren. Feyenoords nieuwe technisch directeur, Frank Arnesen, wacht in die zin een mooie uitdaging. Hij heeft het in het verleden goed gedaan bij clubs zoals Chelsea, Tottenham Hotspur en HSV, al waren dat clubs waar hij met grotere budgetten kon werken. Iedereen weet dat er bij Feyenoord minder geld is, dus dan moet je creatief zijn, zoals dat in de winter al is gebeurd met de komst van Oguzhan Özyakup.

Met een paar gerichte versterkingen kan Feyenoord hopelijk weer een stap vooruit zetten. Zelf had ik als trainer de regel dat een aankoop altijd een directe versterking moet zijn voor het eerste elftal. Zo niet, dan kan je beter een jongen uit de opleiding pakken en die een kans geven.

In die zin vind ik het ook mooi om te zien wat er dit seizoen gebeurt bij Feyenoord, want met Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida, Tyrell Malacia en Orkun Kökcu zijn er vier spelers uit de eigen opleiding die veel aan spelen toekomen. Ik denk dat het voor Dickie ook prettig werken is met die gasten. Het beste voorbeeld is Geertruida. Ook nadat Rick Karsdorp fit was, bleef hij een paar weken in de ploeg, omdat hij vanuit zijn positie speelt en Dick hem meer kan sturen. Die discipline in het elftal is voor hem heel belangrijk en was een van de redenen voor het huidige succes. Ik denk dat Dickie nu niets liever wil dan weer beginnen. Niet alleen om weer lekker op het veld te staan, maar vooral omdat er dan voor iedereen weer licht is aan het einde van de tunnel.

Jan Boskamp