COLUMN JAN BOSKAMPVERGROEID MET
FEYENOORD

Als je aan mij vraagt: ‘Wat is Feyenoord?’, dan is dat voor mij op de eerste plaats het legioen. De supporters maken Feyenoord. Het leuke van de supporters van Feyenoord is dat ze beseffen dat de club belangrijker is dan de spelers. Ze weten dat spelers allemaal passanten zijn, alleen de hele grote zoals Coentje of ‘De Kromme’ verdienen bij wijze van spreken een standbeeld.

Je wordt pas Feyenoorder als je de uitstraling van de club leert kennen. Als je drie of vier bent, weet je dat nog niet. Je wordt als kind meegenomen door je ouders. Als ik de verkeerde ouders had gehad, had ik nu misschien in Amsterdam gezeten. Zo simpel is het. Ik heb het geluk gehad dat ik de goede ouders had. Ik ben daardoor met Feyenoord opgegroeid.

Mijn vader was suppoost bij de club. Vanaf dat ik zes jaar was ging ik elke zondag naar De Kuip. Ik mocht altijd op de eerste rij zitten. Dan hadden we vooraf kroketten zitten eten, maar als Feyenoord verloor moest ik letterlijk overgeven. Daar was ik ziek van.

‘Als ik de verkeerde ouders had gehad, had ik nu misschien in Amsterdam gezeten’


Ik vergeet nooit een wedstrijd die ik als supporter meemaakte in De Kuip, in 1961 tegen GVAV. Die ploeg stond bij rust met 1-4 voor, maar uiteindelijk wonnen wij met 7-4. De tweede helft was fenomenaal. Er gingen toen nog 65.000 mensen in De Kuip, die werden helemaal mesjogge. Dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Ik denk dat die periode uiteindelijk meer bepalend was voor mijn gevoel bij Feyenoord, dan de periode dat ik er zelf heb gespeeld.

Door de jaren heen ben ik met Feyenoord vergroeid geraakt. Overal waar ik naartoe ging als speler of als trainer, keek ik als eerste naar het resultaat van Feyenoord. Het is een soort verslaving. Als ik bij een thuiswedstrijd niet in De Kuip ben, heb ik wat gemist. Ik heb weleens in het buitenland gezeten, waardoor ik niet naar Feyenoord kon. Dan miste ik het echt. Gelukkig had ik dan ESPN of een andere sportzender en kon ik de wedstrijden in elk geval op televisie kijken. Daar bleef ik voor thuis. Dan zat ik soms middenin de nacht Feyenoord te kijken.

Jan Boskamp


Voorkeur voor Eric of Botta?


Uit de keuken van 1908