COLUMN JAN BOSKAMPDIKKE KUITEN

Met Dick Advocaat als nieuwe trainer weet je één ding zeker, namelijk dat hij gaat spelen naar de mogelijkheden van zijn spelers. Wanneer je als club een trainer als Dick haalt, weet je dat het resultaat voorop staat. Als je daarentegen vooral jeugd wilt inpassen, moet je een trainer voor de langere termijn nemen. Dat zijn keuzes van de club.


Zelf denk ik dat Feyenoord na het vertrek van Jaap Stam geen betere trainer had kunnen pakken dan Dickie. Hij past ook echt bij Feyenoord, kwam voorheen al graag bij de club. Met zijn mentaliteit had hij in theorie vroeger ook een speler van Feyenoord kunnen zijn, want in het veld was hij echt een bijter.


Hij had zulke dikke kuiten, dat hij zijn sokken daar nooit overheen kon trekken. Toen hij bij ADO Den Haag speelde, hebben we vaak tegen elkaar gevoetbald. Toen hij bij de eerste ploeg van ADO kwam, was hij in wedstrijden tegen Feyenoord altijd de mandekker van Willem van Hanegem; dat waren altijd heerlijke duels.

‘Ik denk dat Feyenoord geen betere trainer
had kunnen pakken dan Dickie’


Sinds we samenspeelden in de nationale jeugdelftallen hebben Dick en ik altijd contact met elkaar gehouden. Hij is nog eens kwaad op me geweest toen hij bondscoach van België was. Ik had geroepen dat ik vond dat die ploeg een Belgische coach zou moeten hebben, al was dat helemaal niks persoonlijks naar Dickie toe. Hij volgt alles wat er gezegd en geschreven wordt, dus dit had hij natuurlijk ook meegekregen. Twee dagen later zaten we toevallig samen in een televisieprogramma, dus toen kreeg ik het wel te horen. Dat zijn alleen maar leuke dingen, vind ik.

Dick is op 72-jarige leeftijd nog steeds even fanatiek en gedreven als vroeger, al denk ik wel dat hij het voetbal tegenwoordig beter kan plaatsen. Ik weet zeker dat hij nog steeds alles ziet en leest, maar zolang het niet persoonlijk wordt, kan hij goed met kritiek leven. Pas als het persoonlijk wordt, kan hij pissig worden. Terecht ook, trouwens. Ook daarin verschillen we niet veel van elkaar.

Jan Boskamp


Nou, Leroy:
dreadlocks of kaal?


Uit de keuken van 1908