VAN TOENDRA NAAR TOPMAT IN 58 UUR

De vervanging van de grasmat in De Kuip kende deze zomer een strakkere deadline dan ooit. Feyenoord Magazine dook tijdens de stressvolle operatie tweeënhalve dag in het spoor van grasmeester Erwin Beltman en zijn team. Het kan dat je dit verhaal uit het Feyenoord Magazine toen gemist hebt. Daarom delen we het graag via deze weg nog eens met je!

Tekst: Bas Abresch - Beeld: Willem de Kam

Vrijdag 28 juni, 00:12 uur | De Kuip

‘Dit blijft een speciaal moment. Helemaal omdat we dit voor het eerst ’s nachts doen. Ik wil graag toosten op Ardjan. We gaan er iets moois van maken!’ Na de woorden van Erwin Beltman gaan twintig kartonnen bekertjes met champagne de lucht in. Even wordt het ijzig stil en voelt iedereen zich middenin de immense Kuip nóg iets kleiner. Er wordt gedacht aan Ardjan Maat, de voormalige eigenaar van het loonbedrijf dat sinds jaar en dag zorgde voor het verwijderen van het veld. Drie jaar geleden overleed hij. Loonbedrijf Frans van Schie nam de onderneming, werkzaamheden én medewerkers van Maat over. Beltman kijkt eerst naar de vrouw en dan naar de twee dochters van Maat. ‘Zolang ik hier werk, houden we dit eerbetoon erin. Samen met jullie,’ belooft de grasmeester.


Het contrast met twee dagen eerder kan niet groter. Toen lieten de gierende gitaren en vuurkanonnen van Rammstein het stadion onbedaarlijk hard schudden op de ruim tachtig jaar oude fundering. De Duitse band pakte dusdanig uit dat de afbouw van het podium pas enkele uren geleden klaar was. Onder de stalen platen – die er een maand eerder tijdens de concertreeks van Marco Borsato ook al lagen – kwam een veld tevoorschijn dat zich nog het best laat vergelijken met een toendralandschap.

Een dorre vlakte is het, opgedeeld in dunne reepjes, met hier en daar een stukje gras. De geur doet denken aan een kinderboerderij. Wie goed kijkt, ontwaart de lijnen van het strafschopgebied en de middencirkel. Richting de zijlijn, op de plek waar Robin van Persie half mei zijn laatste stappen als voetballer zette, ligt een platgetrapt blikje Red Bull als stille getuige van de concertzomer.

In geen enkel opzicht lijkt het op het veld dat eind vorig seizoen voor de zesde keer werd verkozen tot beste grasmat van Nederland. ‘Vroeger deed het me pijn om het veld zo te zien, tegenwoordig niet meer. Die concerten hebben De Kuip weer op de kaart gezet. Nu moeten we dit gewoon gaan fixen,’ zegt Beltman, terwijl de tractors hun motoren starten. De druk is hoog; zondagochtend om 11:00 uur moet de eerste openbare training plaatsvinden. Welgeteld 58 uur hebben de grasmeesterr en zijn team om de toendra om te toveren in een topmat. ‘Zo’n extreme deadline heb ik nog niet meegemaakt. Maar we hebben een topteam en zijn goed voorbereid. Het enige dat we niet in de hand hebben, is het weer. Ooit hebben we de vervanging vier dagen moeten uitstellen omdat het heel veel regende. Daar hoeven we nu niet bang voor te zijn, maar die extreme hitte is ook niet alles…’

ERWIN BELTMAN

‘Grasgekkies, dat zijn we’

Vrijdag 28 juni, 13:55 uur | De Kuip

Dat blijkt dertien uur later. In de brandende zon kijkt Beltman hoe zijn veld het houdt. Hoewel, veld… De toendra is veranderd in een woestijnveld; De Kuip is voor even de grootste zandbak van Nederland. Om kwart over vier vannacht was de oude mat eruit. Daarna kieperden tientallen tractortrailers zand op de ondergrond, die vervolgens werd geëgaliseerd. Beltman en zijn rechterhand Henk Boverhof hielden het om acht uur voor gezien. Na een paar uur slapen waren ze al weer terug. ‘Moet je kijken hoe het stuift, Henk.

Dat wordt veel sproeien,’ zegt Erwin in onvervalst Haags. De mannen kennen elkaar al 25 jaar; Beltman liep op de Koninklijke Haagsche Golfbaan nog stage bij Boverhof. Henk – nóg platter Haags accent, sigaar in de mond, blauw petje van de Ryder Cup – is een man van weinig woorden. ‘Het begint in ieder geval weer op een voetbalstadion te lijken. Kom, we gaan die nieuwe mat bekijken.’

Vrijdag 28 juni, 17:48 uur | Heythuysen

De thermometer geeft 34 graden aan als Beltman zijn Opel Grandland het terrein van Hendriks Graszoden in het Limburgse Heythuysen op stuurt. ‘Kijk, deze mat ligt over precies 24 uur in De Kuip,’ wijst Beltman, terwijl hij zijn drone klaarmaakt om de mat van boven te inspecteren. ‘Vijftien maanden oud. Volwassen, goed gehecht. En minder kwetsbaar dan een jongere mat, die we ook wel eens hebben gehad.’


Zover het oog reikt, ligt hier gras. Hendriks is een begrip in de graswereld, leverde matten voor EK’s, WK’s en clubs over de hele wereld, maar Beltman laat niets aan het toeval over. Al maanden geleden zocht hij hoogstpersoonlijk de beste zoden uit. Vorige week wisselde hij zelfs nog, toen zijn adviseur Arjan Knottnerus van het bedrijf Tarkett bij een bezoek aan Hendriks straatgras constateerde in het beoogde stuk. Nu belt hij Knottnerus opnieuw. ‘Hoe ver van die greppel zouden we ook al weer afsteken?’


De laatste check is typerend voor de manier waarop Erwin zijn vak uitoefent. Hij is de spil in het proces, wil overal van op de hoogte zijn. Tijdens de autorit werden de meezingers van 100% NL regelmatig onderbroken door een telefoongesprek.

Medewerker Rob, hoe laat hij er morgen moet zijn. Collega Marieke over de 200 meter aan extra waterslangen die zijn bezorgd. Arjan meldt dat de bemesting klaar is. Continu checkt Beltman via de webcam op zijn telefoon bovendien hoe het veld van De Kuip erbij ligt. Via diezelfde app kan hij de sproeiers aanzetten. Waar dan ook, wanneer dan ook. Pas deed hij het tijdens een werkbezoek in Kiev.


‘Of ik een control freak ben?,’ herhaalt hij de vraag. ‘Zo mag je me noemen. Ik noem mezelf liever een professional. Het draait om Feyenoord 1, zij moeten de beste randvoorwaarden hebben om te presteren. Wij kunnen daar een bijdrage aan leveren, dus geven we alles en streven we altijd naar de allerhoogste kwaliteit. Dat is de voornaamste reden dat we al zes jaar achter elkaar de beste zijn. Natuurlijk, de kwaliteit van het gras is goed en de omstandigheden in De Kuip zijn goed, maar we maken vooral het verschil door de tijd en energie die we er samen in stoppen. Dat gaat soms ver, ja. Hier bij Hendriks worden ze soms gek van ons. En wie gaat er nou de avond van tevoren in een hotel in Heythuysen zitten, of all places? Maar het is onze passie. Grasgekkies, dat zijn we.’

Net voor de training zegt Jaap Stam dat het veld zijn verwachtingen heeft overtroffen

Zaterdag 29 juni, 04:33 uur | Heythuysen

Amper tien uur later turen Beltman en Boverhof op dezelfde plek voor zich uit. De zon doet z’n best boven de bossen uit te komen. Kikkers kwaken in de slootkant, vanuit de verte klinken de laatste beats van een stevig Limburgs hardstylefeest. De nacht in het plaatselijke Hotel Het Anker was kort. Koffie hebben ze nog niet gehad, ontbijt evenmin. Toch zitten ze vol energie. ‘Dit is voor ons één van de mooiste dagen van het jaar,’ zegt Beltman. ‘Stressvol, maar mooi. Ik zit nu vol adrenaline.’ Boverhof steekt de brand in een nieuwe sigaar.


De stilte wordt doorbroken als om de hoek een gevaarte aan komt rijden dat zich het best laat omschrijven als een kruising tussen een enorme tractor en een maanlander.

Door Hendriks zelf bedacht en gemaakt, uniek in de wereld. Beltman en eigenaar John Hendriks meten de afstand vanaf de greppel. Check. De machine mag aan het werk. Op ingenieuze wijze wordt een stuk gras van 15 bij 2.40 meter uitgesneden, om een koker gerold, ingepakt in folie en uitgespuugd. De graszoden graspakketjes waarop de Feyenoorders dit seizoen moeten gaan schitteren, zien eruit als biscuitrollen van XXXXL-formaat. Erwin en Henk voelen, meten de dikte. Ze knikken naar elkaar. Tevreden. Voor de vrachtwagens uit rijden ze richting Rotterdam.

Zaterdag 29 juni, 08:00 uur | De Kuip

Om klokslag acht uur raakt de eerste nieuwe zode de zandondergrond. Het is het startsein voor een operatie die met militaire precisie wordt uitgevoerd. In rap tempo worden de matten ontrold. Deels met overlap, waarna een klein reepje gras wordt afgestoken en de Super Big Roll vernuftig de zoden tegen elkaar aan schuift. Beltman is gefocust, volgt het proces met haviksogen. Hij grijpt in als de zorgvuldig gelijkgemaakte grond opnieuw geëgaliseerd wordt door Hendriks. Daarna gaat hij verder met het strooien van korrels die het vocht moeten vasthouden, zodat de nieuwe mat sneller hecht. Boverhof en de andere leden van het grasteam rollen de slangen uit, waarmee ze continu de mat zullen sproeien tot de volledige sproei-installatie aan kan. ‘Anders is-ie vanavond nog dood,’ bromt Henk met een verse sigaar tussen zijn lippen.

Halverwege de ochtend kruipt het zonnetje al over de dakrand van De Kuip. De temperatuur loopt al snel op richting de veertig graden. Flesjes water en zonnebrand worden aangesleept. Elk half uur arriveert er een nieuwe vrachtwagen uit Heythuysen. De geoliede machine hapert geen moment. Om 17:39 uur plaatst Beltman op zijn Facebook-pagina een foto van een stralend groene mat.

‘17.39 veld ligt er in ☀️☀️☀️☀️☀️☀️

ERWIN BELTMAN

‘Wat we met z’n allen
geflikt hebben onder deze
omstandigheden is bizar’

Zondag 30 juni, 11:01 uur | De Kuip

Onder een strakblauwe hemel klinken harde knallen door De Kuip. Terwijl de spelers het legioen bedanken voor de sfeervolle aftrap van seizoen 2019-2020, loopt Erwin Beltman de spelerstunnel uit. Zwijgend voegt hij zich bij zijn team, dat van een afstandje ziet hoe de selectie de eerste stappen zet op de nieuwe mat. Vanochtend om kwart over zeven stonden ze al weer paraat. Belijnen, doelen plaatsen, nog één keer rollen, sproeien. Tien uur klaar. Deadline gehaald.

‘Wat we met z’n allen geflikt hebben onder deze omstandigheden is bizar. Dat is topsport,’ zegt Beltman. Net voor de training zei Jaap Stam hem dat het veld zijn verwachtingen heeft overtroffen. ‘Die waardering, daar doen we het voor. Ik ben echt zó ongelofelijk trots op dit team.’ De eerste missie is geslaagd. Aan Beltman en zijn team de taak om Stam en de spelers tevreden te houden. Na tweeënhalve dag in het spoor van de grasgekkies is één ding duidelijk: aan hun inzet, passie en professionaliteit zal het niet liggen. Op naar de zevende prijs op rij.


Test je kennis over onze aanwinsten!


Recept voor spinaziesoep