COLUMN JAN BOSKAMPRILLINGEN VAN ROOD-WIT

Wat ik de laatste tijd hartstikke leuk vind om te zien is hoe Feyenoord, onder leiding van Manon Melis, bezig is met de vrouwentak. Er is een route uitgestippeld op weg naar een eerste ploeg en stap voor stap wordt er steeds verder gebouwd. Je ziet nu al dat de jeugdploegen langzaam beginnen weg te lopen bij de concurrenten. Dat zegt iets over de aantrekkingskracht die Feyenoord heeft naar de meisjes. Hetzelfde geldt voor de jongens – en daar moet je gebruik van maken als club.

Als je jongens van kleins af aan laat meegroeien met Feyenoord, worden ze als het goed is langzaam maar zeker bezeten van die club. Kijk bijvoorbeeld nu naar Wouter Burger, die inmiddels regelmatig aan spelen toekomt in de eerste ploeg en helemaal gek is van Feyenoord.

Feyenoord moet jongetjes in de opleiding hebben die rillingen krijgen als ze naar De Kuip of naar het rood-witte shirt kijken. Je ziet de laatste jaren alleen dat er ook jongetjes zijn die voortijdig vertrekken naar clubs in het buitenland of zelfs in Nederland. Dan heb je wel dat slappe gelul van een gentlemen’s agreement tussen de topclubs, maar zoiets bestaat niet in het voetbal.

‘Kökcü, Burger en Geertruida zijn de beste reclame voor onze opleiding’


Als ik de baas zou zijn bij Feyenoord, zou ik daarom ook echt elke dag iemand bij de concurrent neerzetten en af en toe eens laten praten met een paar van hun spelertjes, zoals zij dat ook doen bij ons. We moeten ons door niemand laten afbluffen. Er is niks mis mee om netjes te zijn, maar in de tegenwoordige tijd zie je dat clubs over lijken gaan. Dan weet ik wel dat er clubs zijn die financieel meer kunnen bieden dan wij, maar daar moeten wij dan iets anders tegenover stellen.

Waar je op hoopt is dat jongens uit de opleiding uiteindelijk zelf niks liever willen dan in De Kuip voetballen. Je doet in die zin al een stap vooruit als je kunt laten zien dat onze eigen jeugd ook daadwerkelijk een kans krijgt in het eerste elftal, zoals dat nu gebeurt met Orkun Kökcü, Wouter Burger en Lutsharel Geertruida. Zij zijn de beste reclame voor onze opleiding.

Jan Boskamp


Nou, Sam:
Zlatan of Björn Borg?


Uit de keuken van 1908