MEEKIJKEN MET...


MATERIAALMANNEN

Bij Feyenoord draait alles om zondagmiddag 14:30 uur. Dat is het moment waarop het eerste team doorgaans in actie komt, maar daar laden niet alleen de spelers en stafleden zich iedere week weer voor op. Het Online Feyenoord Magazine geeft Legioen-leden een exclusief kijkje achter de schermen bij medewerkers buiten de schijnwerpers. In deel V: de materiaalmannen.

VOORBEREIDINGEN

Materiaalmannen Carlo de Leeuw en Jesse de Vente beginnen een dag voor aanvang van de thuis- en uitwedstrijden van Feyenoord 1 aan hun voorbereiding. Op trainingscomplex 1908 vullen ze circa vier kisten met kleding voor de spelers en stafleden.

MATERIAALHOK

Het materiaalhok was voor Carlo de Leeuw, oud-speler van Feyenoord, een kleine twintig jaar lang zijn werkruimte.

Sinds de verhuizing naar 1908 is het rond thuiswedstrijden vooral een opslagruimte, waarin een hoop foto’s en krabbels de herinneringen aan het verleden – toen de selectie iedere dag in De Kuip vertoefde – nog levend houden

WASHOK

Het materiaalhok dient na wedstrijden echter ook nog als washok…


Het dagboek van Jeremy van Mullem

GROTE VERZAMELBAKKEN

…waar alle vieze kleding die is verzameld in grote bakken in de kleedkamer een dag later wordt gewassen. Daarna wordt die kleding schoon terug naar 1908 gebracht.

JONGE BEDIENDE

Jesse de Vente werd op zijn vijftiende gevraagd of hij als materiaalman aan de slag wilde bij de beloften van Feyenoord. ‘Via via, je kent het wel,’ legt hij uit. In het seizoen 2016-2017 kon hij in dezelfde rol fulltime aan de slag bij de eerste selectie. En zo geschiedde.

UIT ’T HOOFD

In de kisten die De Leeuw en De Vente naar uit- en thuiswedstrijden meesjouwen hangt een lijstje met de juiste maten voor de juiste spelers. Maar dat lijstje hebben ze eigenlijk helemaal niet nodig. ‘Wij kennen al die maten inmiddels uit ’t hoofd, dus wij kijken er vrijwel nooit op. Volgens mij is het zelfs nog een oud lijstje,’ lacht De Vente.

VEEL VOUWEN

‘Tegenwoordig krijgen we voor iedere wedstrijd de selectielijst,’ vervolgt De Vente. ‘Dan weten wij wat we in moeten pakken. Dat is een hoop vouwen, maar dat zijn we inmiddels gewend. Behalve zo’n kleine dertig spelers zijn er ook zeventien stafleden, dus elke dag hebben wij heel veel kleding in handen.’

PASSEN IN VOORBEREIDING

In de voorbereiding op een nieuw seizoen passen alle spelers de nieuwe trainings- en wedstrijdkleding, om de juiste maten in het systeem te kunnen zetten. Voor wedstrijden worden alle kledingstukken netjes voor de spelers op hun eigen stoel gelegd.

‘NIEUWE’ VERZOEKEN

De Leeuw en De Vente krijgen soms ‘nieuwe’ verzoeken. ‘Voetbalsokken zonder het onderste deel, bijvoorbeeld,’ geeft laatstsgenoemde een voorbeeld. ‘Er zijn spelers die de onderkant van die sokken te glad of te dik vinden. Eerst knipten ze het zelf af, maar dan krijg je rafels en kun je ze eigenlijk na één keer wassen al niet meer gebruiken. Nu laten we ze daarom aan het begin van het seizoen precies naar wens maken bij een kledingmaker.’

VERANTWOORDELIJK VOOR DE BALLEN

Behalve voor de kleding zijn de materiaalmannen ook verantwoordelijk voor de wedstrijdballen. De Vente: ‘Die pompen we nog niet een dag van tevoren op, maar op de dag zelf. Er moet 0,8 bar luchtdruk in die ballen en als je dat een dag eerder zou doen, scheelt dat zo 0,1 bar. Dat is bij zulke ballen echt heel veel.’

MATCHDAY-READY

Als de kleding netjes ligt uitgestald en de ballen zijn opgepompt, zijn de spelers matchday-ready en zit het werk van de materiaalmannen er voor even op. Een dag na de wedstrijd wordt alle kleding gewassen en maken zij zich alweer op voor de volgende training en wedstrijddag.


Profiteer van vele
exclusieve acties!