UIT DE KEUKEN VAN 1908


QUINOA MAALTIJD-
SALADE

Deze salade maken wij vaak in de keuken van het trainingscomplex 1908 voor de spelers van Feyenoord 1. Deze simpele, maar heel lekkere salade, wordt gemaakt met quinoa: een supergezond zaad! Gelukkig is het steeds beter te verkrijgen. Natuurlijk kun je het halen bij de biologische winkel of natuurwinkel, maar tegenwoordig is quinoa ook in de grotere supermarkten verkrijgbaar. Het gaat goed samen met frisse groenten. Die combinatie vind je ook terug in dit recept!


Martijn Visser, chef-kok topsport Feyenoord

Gerecht:

Quinoa maaltijdsalade

Mogelijk voor de lunch of diner voor 2 personen

Bereidingstijd ± 30 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram Quinoa
  • 3 deciliter groentebouillon (kan elke gewenste bouillon zijn naar smaak)
  • 10 stuks tomaat (Tomberry)
  • 1/4 komkommer in kleine blokjes gesneden
  • 30 gram gewassen babyspinazie
  • 1/4 bos basilicum
  • 1 stengel bosui
  • 1/4 rode ui
  • 4 groene asperges
  • 1/4 appel (Granny Smith)
  • 1/4 avocado
  • 1/2 ijsbergsla
  • 2 gekookte eieren
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1/2 limoen
  • Peper en zout

Bereidingswijze in tien stappen:

  1. Kook als eerste de quinoa, zodat deze kan uitlekken en afkoelen. Spoel de quinoa daarna af in een zeef.
  2. Breng de bouillon met de quinoa aan de kook en laat 15 minuutjes zachtjes doorkoken.
  3. Giet de quinoa af in een zeef en laat het uitlekken en afkoelen. Dit zou zelfs een dag van tevoren al kunnen.
  4. Was alle ingrediënten die in de salade gaan. De komkommer, avocado, appel, bosui en rode ui kunnen in kleine blokjes gesneden worden.
  5. Pluk de blaadjes van de basilicum en snijd deze in reepjes fijn. Bak of rooster de pijnboom- en pompoenpitten totdat ze mooi bruin zijn.
  6. Kook de groene asperges beetgaar af en snijd deze in drieën.
  7. Als de quinoa is afgekoeld en uitgelekt en de overige ingrediënten zijn gesneden, kunnen al deze ingrediënten bij elkaar. Maak de salade op smaak met peper, zout en limoensap.
  8. Naar eigen smaak kun je ingrediënten toevoegen aan de salade. Je kunt denken aan kipfilet, biefstuk of garnalen.
  9. De salade kan hierna direct opgediend worden. Je kunt hem ook afgedekt in de koelkast bewaren voor later.
  10. Eet smakelijk!